Felavatták a lengyel szolidaritásnak és segítségnyújtásnak emléket állító emlékkövet a Bem téren

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes beszédet mond az 1956-os lengyel szolidaritásnak és segítségnyújtásnak emléket állító emlékkő avatási ünnepségen

​​​​​Michal Andrukonis, a lengyel nagykövetség ideiglenes ügyvivője és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes jelenlétében felavatták az 1956-os lengyel szolidaritásnak és segítségnyújtásnak emléket állító emlékkövet pénteken a Bem téren.

„Lengyelországnak fontos szerepe van az 1956-os eseményekben, hiszen október 23-án is egy lengyel szimpátiatüntetésre vonultak ki az egyetemisták a Bem térre, sőt ha még előbbre tekintünk, a június 28-30. közötti poznani tüntetés volt az, ami erőt adott magyaroknak, ami meghozta a változás, a változtatás szelét” – idézte fel Bagdy Gábor. Kiemelte: az 1956-os forradalom és szabadságharc idején, majd annak leverését követően a lengyelek rendkívüli szolidaritásról tettek tanúbizonyságot: élelmiszer-, gyógyszer-, vér-, és egyéb segélyadományok gyűjtésével segítették a magyarokat. „Ez az áldozat nem egy felesleg, nem egy plusz állami hozzájárulás, hanem egytől egyig az egyének, a családok nehezen összegyűjtött bevételeiből, munkájának verejtékéből, sőt egyenesen a vérükből nyújtott segítség volt” – hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes.

​​"Különleges ez az emlékmű, ahogy különleges a helyszín is. Ha visszatekintünk 60 évvel ezelőttre, láthatjuk, hogy a Bem térnek már akkor is óriási jelentősége volt a két nép kapcsolatában. Szimbolikája és az ott történtek a nemzeteink barátságának ékes példája, hiszen itt vette kezdetét a lengyeleket támogató tüntetés, majd bontakozott ki a forradalom" - mondta Michal Andrukonis. Az ideiglenes ügyvivő hozzátette:  az idei év, amikor a két ország a Magyar-Lengyel Szolidaritás évét ünnepli, kiemelten fontos és ezáltal még nagyobb hangsúlyt kapnak a két nemzet közös történelmi pontjai.

Az lengyelek magyarok iránti segítőkészsége leginkább a véradásban és az egész országra kiterjedő pénz-, élelmiszer- és gyógyszergyűjtésben mutatkozott meg az 1956-os események ideje alatt. A magyar forradalom és szabadságharc ideje alatt légi úton 795 liter vér érkezett Lengyelországból Budapestre, az önkéntes pénzadományokból pedig összesen 21 millió zloty gyűlt össze, ezen kívül 11 millió zlotyra tehető a természetbeni adományok értéke.

Az emlékkövet, amelynek alkotója Fáskerti István szobrászművész és Szilágyi István építész volt, a Varsói Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére a Fővárosi Önkormányzat állította az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. alkalmából. ​

 

Hírek

RSS megtekintés