Újabb akadálymentes villamosok és trolibuszok állnak forgalomba Budapesten

2015 decemberétől összesen már 15 alacsonypadlós CAF villamos, valamint 7 szóló és 5 csuklós alacsonypadlós Škoda-Solaris trolibusz segíti a Budapesten utazók akadálymentes közlekedését.

A CAF villamosoknak köszönhetően a 3-as villamos vonalán hétköznap délelőtt és este, szombatonként délutántól az utolsó járat indulásáig, vasárnaponként pedig egész nap kizárólag akadálymentes szerelvények közlekednek a Mexikói út M és a Gubacsi út/Határ út végállomás között. A fejlesztés javítja a térség akadálymentes járművekkel való kiszolgálását.

A Spanyolországban gyártott új villamosokból összesen 47 (35 rövidebb és 12 hosszabb) közlekedik majd a fővárosban a Budapesti Közlekedési Központ megrendelésére a BKV Zrt. üzemeltetésében. A 46,5 milliárd forintos beruházás az Európai Unió, a Kormány és Budapest Főváros Önkormányzata finanszírozásában valósulhatott meg.

A gyártóval kötött szerződés lehetőséget teremt a 47 mellett további 77 villamos szállítására is: újabb forrás rendelkezésre állásával tehát összesen akár 124 vadonatúj villamos állhat forgalomba 2020-ig a fővárosban. Az opcionálisan lehívható további darabszám lehetővé teszi az elöregedett budapesti villamosállomány jelentős fiatalítását azonos típusú, modern alacsonypadlós járművekkel.

A villamosok mellett forgalomba állt további 2 szóló és 3 csuklós új Škoda-Solaris trolibusz is. Az új szóló trolibuszok hétköznap a 76-os, hétvégén pedig a 70-es vonalon, a csuklósok pedig hétköznap és hétvégén egyaránt a 80-80A vonalon közlekednek. Az új trolibuszok forgalomba állása lehetővé teszi más vonalakon is az akadálymentes szolgáltatás bővítését. Így hétköznap a 76-os és a 80-80A mellett a 75-ös vonalon, hétvégén pedig a 80-80A mellett szombaton a 77-es, míg vasárnap a 75-ös vonalon emelkedik az alacsonypadlós járművek száma. Az új trolibuszok önjáró képességűek, ami a forgalmi zavarok hatékonyabb kezelését teszi lehetővé. Hétvégén a 76-os vonal mellett, immár a 70-es és 78-as vonalakon is kizárólag önjárásra képes trolibuszok teljesítenek szolgálatot.

Összesen 36 új Solaris–Škoda trolibusz közlekedik majd a fővárosban. A nettó 4 + 2 milliárd forintból vásárolt 36 járműből 20 szóló és 16 csuklós kialakítású. Az összesen 18 milliárd forint (62,4 millió euró) összértékű közbeszerzés – forrás rendelkezésre állása esetén – további 72 új trolibusz vásárlására ad lehetőséget, amellyel gyakorlatilag a teljes budapesti trolibuszállomány megújíthatóvá válna korszerű, alacsonypadlós, részben felsővezeték nélkül is közlekedni tudó járművekkel . A beruházást az Európai Unió Kohéziós Alapja, a magyar kormány és a Fővárosi Önkormányzat finanszírozta.

Budapesti Közlekedési Központ

Kapcsolódó cikkek

Tarlós István, Budapest főpolgármestere beszédet mond az első CAF villamosok ünnepélyes forgalomba állításának alkalmából
Tarlós István, Budapest főpolgármestere ünnepélyesen átadta csütörtökön az első vadonatúj CAF-villamost, amelyikből összesen 47 közlekedik majd a fővárosban a Budapesti Közlekedési Központ megrendelésére a BKV Zrt. üzemeltetésében.
Az új Solaris-Škoda trolibuszok közül az első járművek a 72-es, a 76-os és a 79-es vonalán áll forgalomba
Dr. Szeneczey Balázs, főpolgármester-helyettes ünnepélyes keretek között hétfőn átadta azokat a Solaris–Škoda trolibuszokat, amelyekből összesen 36 közlekedik majd a fővárosban.